DuurzaamGebouw richt zich op innovatie

Magazines | Utrecht Business Nr 6 - 2016 | Lees volledige uitgave online

DuurzaamGebouw richt zich op innovatie

Anders doen, innovatief, duurzaam én eigenwijs. Zo schetst Gerard Lokhorst, directeur van DuurzaamGebouw, zichzelf op de website van zijn onderneming. DuurzaamGebouw, in 2009 gestart en sinds 2015 gevestigd in De Pyth in Rijnsweerd, helpt bedrijven bewust om te gaan met hun waardevolle vastgoed. Lokhorst en zijn partners adviseren en begeleiden bedrijven bij de organisatie en verbetering van beheer- en onderhoudsprocessen en kijken daarbij naar prestaties, risico's en kosten. Lokhorst: "Onze adviezen zijn altijd gericht op innovatie, verbetering en (samen)werken aan de toekomst."

DuurzaamGebouw
Gerard Lokhorst werkte na zijn opleiding installatie bij verschillende bedrijven, waaronder TBI. Zeven jaar geleden startte hij samen met drie partners DuurzaamGebouw, een adviesbureau op het gebied van huisvestingsproblematiek van bestaande gebouwen. Lokhorst: "We kunnen het wel altijd hebben over wat we moeten maken, maar het beheren van wat we hebben is misschien nog wel belangrijker. De laatste jaren is er gelukkig steeds meer aandacht voor assetmanagement,

het optimaal managen van (primair fysieke) assets met het doel daar meerwaarde mee te creëren voor de organisatie. Denk bijvoorbeeld aan installaties, machines, voertuigen, infrastructuur, kunstwerken én gebouwen. Men beseft dat er langer gebruik moet worden gemaakt van wat er al is en daarbij hoort vanzelfsprekend ook een betere kennis hierover. Goed advies op het gebied van beheer en beleid, onderhoud en energie is voor veel bedrijven dan ook onontbeerlijk om tot afgewogen beslissingen te komen op het gebied van prestaties, opbrengsten, kosten, kansen en risico's."

Van ambities tot business case
"Onze missie is het optimaal benutten van het beschikbare investeringsbudget gedurende de totale levenscyclus van gebouwen", licht Lokhorst toe. "Dat doen wij onder meer door standaardisatie van processen, verhoging van effectiviteit, voldoen aan regelgeving, inzichtelijk maken en beperken van risico's. Samen met haar opdrachtgevers bepaalt DuurzaamGebouw duurzaamheidsambities met betrekking tot hun vastgoed als waardevolle asset. Vervolgens brengen wij de mogelijke verduurzamings- en onderhoudsmaatregelen van het gebouw in kaart. Deze maatregelen worden verwerkt in een Duurzaam Meerjaren Onderhouds Plan (DMOP), waarbij wordt ingezet op minimale kapitaalvernietiging en maximale opbrengst uit energiebesparing. De meerjarenplanning wordt uiteindelijk gepresenteerd als business case die de benodigde investeringen en energiewinst op lange termijn inzichtelijk maakt. Ook als er sprake is van een gedeelde verantwoordelijkheid voor huurder en verhuurder - een zogenaamde split-incentive - wordt helder hoe de business case voor elke partij eruit ziet."


Betrokken Vastgoed
Samen met De Slinger Utrecht organiseert DuurzaamGebouw op 7 februari 2017 het event 'Betrokken Vastgoed'. Lokhorst: "Daarmee zoomen wij in op de kansen die er voor bedrijven liggen om hun vastgoed te verduurzamen. Veel bedrijven willen hun vastgoed verduurzamen, maar weten niet precies wat de kosten en opbrengsten daarvan zijn op lange termijn. Wanneer vallen maatregelen bijvoorbeeld het best in te plannen of, waar mogelijk, te combineren met reeds gepland onderhoud? Tijdens het event laten wij zien hoe onze aanpak hierbij is, onder meer met behulp van ons GebouwDashboard. Paul Scholten (Livio) zal ons mee nemen in zijn wereld rondom zorgvastgoed en de borging van zijn beheerproblematiek in ons GebouwDashboard."

DuurzaamGebouw | T 030 - 2090909

info@duurzaamgebouw.com

 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement