Nieuws

11-07-2024 13:14

Provincie Utrecht investeert in versnelling energietransitie

In het coalitieakkoord is vorig jaar afgesproken dat de provincie Utrecht komende jaren 50 miljoen euro gaat investeren in het versnellen van de energietransitie. Op 26 juni hebben Provinciale Staten een besluit genomen over de inzet van de eerste 19 miljoen euro. Ook is het college gevraagd plannen uit te werken voor de resterende middelen. Doel daarbij is om deze zoveel mogelijk te gebruiken voor leningen en garantstellingen.

10 miljoen euro gaat naar het verduurzamen van woningen. Hiermee kunnen 8.000 woningen met een slecht energielabel versneld worden geïsoleerd, in samenwerking met gemeenten. Hierbij worden ook subsidiemogelijkheden van het Rijk en Europa benut.  

Ook komt er geld voor duurzame elektriciteitsopwekking en voor maatregelen tegen netcongestie. Verder worden de provinciale middelen gebruikt als lening om lokale energiecoöperaties te ondersteunen bij de ontwikkeling van duurzame energieprojecten zoals windmolens en zonneparken. Ook wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van energiehubs.

Foto: Provincie Utrecht
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement