Nieuws

15-07-2024 10:25

Het belang van vroeg starten met het opbouwen van een pensioen

Een pensioen opbouwen is iets waar veel mensen niet direct aan denken als ze jong zijn. Toch is het van groot belang om vroeg te beginnen met het opbouwen van een pensioen. Waarom dit zo van belang is om op tijd te starten met het opbouwen van een pensioen en hoe je hiermee kan beginnen, bespreken we hier.

Waarom vroeg beginnen?

Het is nooit te vroeg om te beginnen met het opbouwen van een pensioen. Hoe eerder je begint, hoe langer je de tijd hebt om kapitaal op te bouwen voor je pensioen. Door vroeg te starten, kan je profiteren van het rente-op-rente-effect. Dit houdt in dat je rendement maakt op je oorspronkelijke inleg én op de behaalde rendementen. Hoe langer je belegt, hoe meer dit effect zich zal laten gelden. Op deze manier kan je een aanzienlijk kapitaal opbouwen voor je oude dag.

Daarnaast is het pensioenstelsel in Nederland aan het veranderen. De AOW-leeftijd stijgt en de aanvullende pensioenen worden steeds meer afhankelijk van de individuele keuzes die je maakt. Vroeg beginnen met het opbouwen van een pensioen, vergroot je de kans op een zorgeloze oude dag.

Hoe kun je beginnen?

Er zijn verschillende manieren om te starten met het opbouwen van een pensioen. Een van de eerste stappen die je kan nemen, is pensioen berekenen. Door inzicht te krijgen in hoeveel geld je nodig hebt om comfortabel met pensioen te gaan, kan je bepalen hoeveel je maandelijks moet sparen of beleggen om je doel te bereiken. Er zijn verschillende online tools beschikbaar waarmee je eenvoudig je pensioen kan berekenen.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om te sparen voor je pensioen via een lijfrente of een pensioenverzekering. Hierbij leg je periodiek een bedrag in, dat wordt belegd of vastgezet tegen een vaste rente. Op deze manier bouw je een kapitaal op dat je kan gebruiken als aanvulling op je AOW-uitkering.

Een andere manier om te starten met het opbouwen van een pensioen is door te beleggen. Door te beleggen in bijvoorbeeld aandelen of obligaties, kan je een hoger rendement behalen dan met sparen. Dit brengt echter ook meer risico met zich mee. Het is daarom belangrijk om je goed te laten informeren en eventueel advies in te winnen bij een financieel adviseur.

Voordelen van vroeg starten

Het vroeg starten met het opbouwen van een pensioen heeft vele voordelen. Zoals eerder genoemd, profiteer je van het rente-op-rente-effect, waardoor je kapitaal sneller groeit. Daarnaast heb je meer tijd om eventuele tegenvallers op te vangen, zoals een periode van werkloosheid of ziekte. Ook kun je profiteren van fiscale voordelen wanneer je vroeg begint met het opbouwen van een pensioen, zoals belastingvoordelen op je inleg of uitkering.
 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement