Nieuws

07-08-2024 08:58

Auto leasen voor bedrijf: welke opties zijn er?

Tegenwoordig kun je van alles leasen, maar auto's zijn het populairst, zowel onder ondernemers als particulieren. Private lease neemt in Nederland snel toe. Wil je weten waar je op moet letten bij het zakelijk leasen van een auto? In dit artikel delen we de belangrijkste tips, te beginnen met het kiezen van de juiste leasevorm.

Financial lease

Wanneer je ervoor kiest om een auto leasen voor bedrijf, moet je eerst een leasevorm kiezen. Bij de financial lease wordt de auto jouw eigendom. Deze leasevorm lijkt veel op een hypotheek: je betaalt de auto in termijnen terug aan de leasemaatschappij. Zodra je alle termijnen hebt betaald, word je de eigenaar van de auto.

Private lease

Met private lease rijd je als particulier in een nieuwe auto voor een vaste maandprijs. De auto is niet van jou, maar bijna alle kosten zijn inbegrepen, behalve de brandstof, verkeersboetes en schades die niet te verhalen zijn; die kosten zijn voor jou. Bovendien bepaal je zelf de looptijd van je leasecontract.

Operational lease

Wil je een leaseauto naar keuze rijden voor een vast bedrag per maand? Dat kan met operational lease. Bijna alle kosten zijn inbegrepen in dit vaste maandbedrag, dus je komt niet voor verrassingen te staan. De auto blijft echter eigendom van de leasemaatschappij.

Shortlease

Deze leasevorm is erg aantrekkelijk voor veel ondernemers. Heb je tijdelijk personeel of snel een auto nodig? Dan is zakelijke shortlease iets voor jou. Het biedt flexibiliteit, geen langdurige verplichtingen en minimale financiële risico's.

Occasion lease

Als je voor occasion kiest, ga je voor een jonge, maar goed onderhouden tweedehands auto. De snelle levertijd en lage aanschafprijs maken occasion lease zakelijk erg aantrekkelijk. Je kunt deze leasevorm afsluiten als financial lease of als full operational lease.

Houd rekening met de bijtelling

Als je zakelijk een auto gaat leasen, moet je ook denken aan de bijtelling. Rijd je meer dan 500 privékilometers per jaar met je zakelijke leaseauto? Dan krijg je te maken met fiscale bijtelling. Dit is een extra belasting die berekend wordt als een percentage van de waarde van de auto, afhankelijk van de leeftijd van de auto en de CO2-uitstoot. Rijd je minder dan 500 privékilometers per jaar? Dan moet je dat aantonen met een nauwkeurige rittenregistratie.

Leasemaatschappijen vergelijken

Het loont altijd om te vergelijken, vooral als je zakelijk wilt leasen. Veel leasemaatschappijen bieden aantrekkelijke deals. Doe grondig onderzoek en vergelijk verschillende aanbieders om de beste match voor jouw behoeften te vinden.
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement