Nieuws

04-09-2024 20:09

Overnamemarkt groeit licht, bedrijven eerder verkocht

De Nederlandse overnamemarkt is het afgelopen half jaar licht gegroeid. In de eerste helft van 2024 steeg het aantal verkooptransacties met 2%. De gemiddelde verkooprijs van een mkb-bedrijf liep op naar 4,8 keer de brutowinst.

Dit blijkt uit de Overname Barometer, een periodiek onderzoek van overnameplatforms Brookz en Dealsuite naar cijfers en trends in de Nederlandse overnamemarkt. Het onderzoek vond plaats onder 289 advieskantoren voor fusie en overname.

Waar ondernemers in de jaren negentig gemiddeld zo’n dertig jaar aan het bedrijf verbonden bleven, blijkt uit de Barometer dat op dit moment een kwart van de verkochte bedrijven jonger is dan tien jaar. Ruim de helft van alle ondervraagde adviseurs rapporteert dat bedrijven nu sneller naar de markt komen dan tien jaar geleden. Maar 14% van de bedrijven blijft langer dan twintig jaar in het bezit van dezelfde eigenaar.

Floyd Plettenberg, CEO van Dealsuite: “De nieuwe generatie ondernemers buffelt niet meer door om het bedrijf later eventueel over te dragen aan de kinderen. Als ze na een aantal jaren goed kunnen verkopen, kiezen ze daarvoor. Dat is een teken van succes. Bovendien zijn bedrijven tegenwoordig eerder toe aan een ander soort management.”
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement