Nieuws

10-09-2024 11:30

De voor- en nadelen van investeren in goud en zilver

Veel ondernemers overwegen om te investeren in goud of zilver. Ze proberen op die manier hun portefeuille te diversifiëren en hun kapitaal te beschermen. De edelmetalen worden namelijk vaak gezien als veilige havens in tijden van economische en geopolitieke onrust en inflatie. In dit artikel bespreken we zowel de voor- en nadelen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen of investeren goud en zilver een goede optie is voor jou.

Nadelen van investeren in goud en zilver

Omdat de voordelen relatief bekend zijn, beginnen we in dit artikel met een aantal nadelen van het investeren in goud en zilver.

1. Geen passief inkomen

In tegenstelling tot aandelen, die dividend kunnen opleveren, of vastgoed, dat zorgt voor huurinkomsten, kunnen goud en zilver geen inkomen genereren. De edelmetalen hebben geen periodieke opbrengsten en brengen alleen wat op bij verkoop als de prijs gestegen is. Voor ondernemers die op zoek zijn naar cashflow is dit niet de meest logische optie.

2. Opslag- en verzekeringskosten

Iets wat regelmatig over het hoofd wordt gezien is dat fysiek goud en zilver opgeslagen moeten worden. Deze extra kosten kunnen de winstgevendheid van de investering verminderen. Ondanks de verzekering brengt opslag bovendien een extra risico met zich mee. Daarbij moet wel gezegd worden dat er ook manieren zijn om te investeren in niet-fysiek goud.

3. Volatiliteit

Hoewel goud en zilver relatief stabiele investeringen zijn, geldt dit met name op de lange termijn. De prijs kan op korte termijn namelijk behoorlijk schommelen. Door deze volatiliteit kan het lastig zijn om het juiste moment te kiezen om te kopen of verkopen. Ondernemers moeten hun investeringsstrategie hierop afstemmen of ondersteuning vragen van bedrijven als Holland Gold.

Voordelen van investeren in goud en zilver

De belangrijkste drie voordelen van investeren in edelmetalen zoals goud en zilver zijn hun waardevastheid, de toegevoegde waarde om risico’s te spreiden en hun liquiditeit.

1. Waardevaste belegging

Goud en zilver staan al eeuwen bekend als stabiele activa. In een economische crisis of tijdens (hoge) inflatie behoudt goud, maar ook zilver, zijn waarde vaak beter dan andere investeringen. Voor ondernemers betekent dit een bepaalde zekerheid, zelfs wanneer de waarde van andere investeringen daalt.

2. Diversificatie

Een goede ondernemer en belegger weet dat het belangrijk is om risico’s te spreiden. Goud en zilver zijn ideaal als diversificatie van de portefeuille. Ze zijn als het ware een buffer tegen de volatiliteit van de aandelenmarkt en andere investeringen. Dit geeft een stukje zekerheid in onzekere tijden.

3. Liquiditeit

Zowel goud als zilver kunnen snel en gemakkelijk worden omgezet in contant geld. Dit is belangrijk voor ondernemers, mocht je op korte termijn liquiditeitsbehoeften hebben. Doordat er een wereldwijde markt voor deze edelmetalen is, zijn er altijd kopers beschikbaar.
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement