Nieuws

12-09-2024 09:28

Economic Board Utrecht anticipeert op oorlogseconomie

In een tijd waarin geopolitieke spanningen en oorlogen zowel binnen als buiten Europa toenemen, heeft Economic Board Utrecht tijdens een boardmeeting op de Bernardkazerne in Amersfoort het thema oorlogseconomie diepgaand verkend.

De bijeenkomst op 11 september 2024 markeerde een moment voor bedrijven, onderwijsinstellingen en regionale overheden om na te denken over hoe we ons kunnen voorbereiden op de risico’s en kansen die een gewapend conflict met zich mee kunnen brengen.

Aanleiding voor de bijeenkomst was een dringende vraag van voormalig NAVO-topman David van Weel: hoe goed zijn wij en onze organisaties voorbereid op een gewapend conflict in Nederland? Van Weels vraag leidde tot een verkenning van bedreigingen maar ook onverwachte economische kansen die een dergelijke situatie kan bieden.

“We hopen dat het nooit gaat gebeuren maar we mogen ook niet meer naïef zijn,” stelt Michiel Dijkman, Directeur Economic Board Utrecht. “Het voorbereiden op een oorlogssituatie is niet alleen een kwestie van nationale veiligheid, maar ook van economische weerbaarheid. Deze boardmeeting biedt de unieke kans om samen met experts en besluitvormers te onderzoeken hoe we ons kunnen wapenen tegen bedreigingen en tegelijkertijd kansen kunnen creëren die onze economie sterker maken.”

De meeting leverde een dag op vol inzichten en strategische discussies met bijdragen van Maarten Schurink (secretaris-generaal van het Ministerie van Defensie); burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort; Cécile Cluitmans, global operations director bij Arcadis dat sinds 2022 een afdeling Defence heeft en Rachel Streefland, wethouder ‘asiel & migratie’ van de gemeente Utrecht over het thema Legal Pathways voor de arbeidsmarkt.
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement