Nieuws

17-09-2024 14:27

Burgemeester Sjors Fröhlich opent megabatterijpark in Vianen

Koninklijke Dekker is een mega-batterijpark rijker. Burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden verrichte op 13 september 2024 de opening van deze duurzame voorziening.

Hout- en composietproducent Koninklijke Dekker heeft in Vianen een ruimte ingericht met twaalf megabatterijen. Hiermee wordt de energie van ruim 40.000 zonnepanelen opgeslagen die op verschillende panden van het houtbedrijf liggen. Met deze opwek worden zo’n 8.000 regionale huishoudens van stroom voorzien. Ook helpt Dekker de netbeheerder om netcongestie te voorkomen.

Met het batterijpark wordt dagelijks ingespeeld op de behoefte. Dat gebeurt door stroom op te slaan als er door de opwek van zon en wind te veel energie is. Bij grote vraag of een dreigend tekort wordt het net juist van stroom voorzien. Voor een optimale prijsbepaling maakt Dekker gebruik van kunstmatige intelligentie; algoritmes houden rekening met het weer, de energiemarkt en veranderende prijzen.

Burgemeester Fröhlich is blij met de komst van het batterijpark in zijn gemeente. “In Vijfheerenlanden vinden we duurzaamheid erg belangrijk. Daarom is de komst van het batterijpark goed nieuws. Dat maakt het mogelijk om duurzaam opgewekte elektrische energie van zonnepanelen en windturbines te gebruiken als dat nodig is en het gaat netcongestie tegen. Ik ben er trots op dat er in Vijfheerenlanden ondernemers zijn die op deze manier bijdragen aan een duurzame economie.”

Foto: Burgemeester Fröhlich van Vijfheerenlanden feliciteert directeur Robbert Jan Dekker (foto Koninklijke Dekker).
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement