Nieuws

03-10-2024 12:09

Zo waarborg je als winkelier de veiligheid van je personeel

Als jij een winkel hebt met personeel in dienst neemt dat bepaalde verplichtingen met zich mee. Jij als werkgever bent toch enigszins verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van je werknemers. Hoe kun je de veiligheid van je werknemers zo goed mogelijk waarborgen? In dit artikel vertellen we je er alles over!

Zorgplicht

Als werkgever heb jij wat ze noemen een zorgplicht over je werknemers. Dit staat als het goed is ook in de arbeidsovereenkomst die je laat tekenen. Bij wet ben jij verplicht om de veiligheid van jouw werknemers te garanderen. Dat betekent dat jij je actief inzet voor een veilige werkplek, doe je dat niet? Dan riskeer je vervelende boetes! (en breng je bovendien personeel in gevaar. Deze plicht houdt niet op aan het einde van de werkdag. Komt iemand in de problemen omdat de auto van de zaak in slechte staat is? Dan is dat als ondernemer ook jouw verantwoordelijkheid.

Wat te doen in noodsituaties

In een winkel heb je te maken met mensen en hoewel de meeste mensen hartstikke aardig zijn, kan er nog wel eens iets misgaan. Met een alarmknop onder de kassa kan snel hulp komen wanneer er iets misgaat. Je hebt als winkelier immers waarschijnlijk al een paar keer meegemaakt dat klanten zich misdragen. Ook is het slim om op meerdere plekken in het pand een briefje op te hangen met de noodnummers die mensen kunnen bellen. Zelfs iets simpels als 112 kunnen mensen vergeten in stressvolle situaties. Zo kan de veiligheid van zowel je personeel als je klanten gewaarborgd worden.

Voorkomen van ongevallen

In een winkel werk je niet met zware machines, maar toch loop je ook hier risico’s. De meeste bedrijfsongevallen vinden plaats in het magazijn. Verplicht je werknemers om in ruimtes met een laag plafond een helm te dragen en houdt de looproute vrij door deze af te bakenen met gekleurde tape. Ook is het belangrijk het magazijn netjes opgeruimd te houden en regelmatig de staat van trappetjes en ladders te controleren. Verder is het belangrijk om de gezondheid van je werknemers een hoge prioriteit te maken. Zorg voor een uitstekend klimaat door te zorgen dat het binnen niet kouder dan 18 graden is en niet warmer dan 25 graden. Ook is het belangrijk om goed te ventileren en aanslag van schimmel direct aan te pakken om luchtwegproblemen te voorkomen.
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement