Nieuws

03-10-2024 14:07

Vitaliteit op de werkvloer: 4 praktische adviezen om je team fit en scherp te houden

Uit recent onderzoek is gebleken dat werknemers die beschikken over een goede fysieke en mentale gezondheid niet alleen minder verzuimen, maar ook een stuk productiever zijn, in veel gevallen tot wel 25%. Veel verschillende werkvloeren kennen een hoge werkdruk en digitale overbelasting, waardoor het belang van een team dat vitaal is misschien wel groter is dan ooit. Het is dus belangrijk dat organisaties en ondernemers hier proactief op inspelen. Hoe? Hier zijn 4 vitaliteitsadviezen die strategisch in de bedrijfsvoering kunnen worden geïmplementeerd.

1. Beweegmomenten inplannen

We weten allemaal dat regelmatig bewegen essentieel is voor onze gezondheid, maar helaas kan dit op kantoor weleens verzuimen. Gelukkig kan dit heel goed worden tegengegaan, zolang de focus wordt gelegd op verfrissing met beweging. Wist je bijvoorbeeld dat uit onderzoek blijkt dat regelmatige korte beweegmomenten op de werkvloer (denk aan 5-10 minuten per uur) niet alleen fysieke gezondheid ten goede komen, maar ook de concentratie verhogen en stress doen afnemen?
Daarom is het zo handig en gezond zijn dat de creatie van een cultuur van bewegen wordt aangemoedigd, bijvoorbeeld met sta-bureaus of wekelijkse wandelvergaderingen. Nog beter is dat hiervan een vast onderdeel van de werkdag wordt gemaakt en dat medewerkers eraan worden herinnerd om even te bewegen.

2. Gezonde voeding integreren in de werkdag

Goede voeding = hoge productiviteit. Dat zien we bij wereldberoemde sporters, maar ook op vrijwel iedere werkvloer. Dit kan slim aangemoedigd worden, zoals een paraatheid met gezonde snacks op de werkvloer, maar het is misschien nog wel effectiever om gezonde eetgewoonten te integreren in de werkcultuur.
Dit kan op verscheidene manieren, zoals het organiseren van kookworkshops of het structureel aanbieden van gezonde lunchopties. Zo leren medewerkers bewuster kiezen en bestaat er een grotere kans dat de voordelen van langdurige energieniveaus gedurende de werkdag een nieuwe vibe worden!
Een vitaliteitscoach in Utrecht nodig? Lifeguard is gespecialiseerd in vitaliteitsadvies op maat.

3. Mentale rust door digitale detox momenten

Continu digitaal beschikbaar zijn. Het heeft in ons huidige tijdperk steeds meer geleid tot toenames in stress, evenzeer verminderde productiviteitslevels. We kunnen met goede kans stellen dat de mens niet gemaakt is voor acht uur achter een scherm zitten, en dat is waarom het zo belangrijk is dat de werkvloer de druk bewust verlaagt, bijvoorbeeld met "digitale detox"-momenten waarbij medewerkers tijdelijk worden aanbevolen om hun apparaten te laten voor wat ze zijn en de focus te verleggen op ontspanning, zoals een mindfulness-oefening.
Ook hier geldt dat zelfs de kleinste beetjes kunnen helpen; zolang er maar nadruk wordt gelegd op bewuste ontspanning en herstelmomenten gedurende de werkdag.

4. Personaliseerde healthchecks en coaching

Een healthcheck kan zowel preventief als diagnostisch waardevol zijn. Ze geven concrete aanbevelingen en, indien nodig, kan een vitaliteitscoach een persoonlijk plan opstellen, Het is een instrument dat inzicht geeft in de fysieke en mentale gezondheid, en om vroegtijdig in te grijpen wanneer er mogelijk sprake kan zijn van problemen. Zo houd je je team fit, scherp en gemotiveerd.
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement