Zonder verpleegkundige geen operatie: praktisch talent gezocht

Magazines | Utrecht Business Nr3 2024 | Lees volledige uitgave online

De Utrecht, Heart of Health regio, de meest concurrerende regio van Europa, staat bekend om haar welvaart en hoge levenskwaliteit. Echter, achter dit succesverhaal schuilt een groeiend probleem: de kloof tussen het aantal beschikbare talenten en cruciale sectoren zoals zorg, bouw, installatie en techniek. Dit gebrek aan harmonie ondermijnt niet alleen de economische groei, maar beïnvloedt ook de mogelijkheden om in te spelen op uitdagingen van de toekomst, zoals verduurzaming, netcongestie en de vergrijzing. De wachtlijsten voor operaties in een ziekenhuis, bijvoorbeeld, worden steeds langer, doordat er te weinig verpleegkundigen zijn. In Utrecht kan één werkzoekende gemiddeld kiezen uit twee banen. Daardoor heeft veertig procent van de bedrijven moeite met het vinden van personeel.
 
Tegelijkertijd zien we dat praktisch geschoolde mensen vaak in een hokje worden geplaatst: Ouders stimuleren hun kinderen om door te studeren én werkgevers zoeken vaak een werknemer die ‘hoger’ is opgeleid. Terwijl de Nederlandse mbo-opleidingen internationaal zeer hoog staan aangeschreven, lijkt de nationale reputatie nog steeds minder florissant te zijn. Je kunt je dus afvragen of praktisch geschoolden voldoende kansen krijgen op de arbeidsmarkt en of we met onze vooroordelen niet bijdragen aan de huidige arbeidsmarktkrapte.
 
Hoe is dat in uw bedrijf of organisatie? Hoe vaak staat er ‘hbo en hoger’ in uw vacatureteksten? Kijkt u naar diploma’s en ‘papiertjes’ of naar de persoon en de vaardigheden die hij of zij heeft? Heeft een praktisch geschoold persoon echt dezelfde kansen als iemand die van het hbo of de universiteit afkomt? Misschien laat u wel fantastische nieuwe werknemers schieten. En draagt u daarbij onbedoeld- bij aan de arbeidsmarktkrapte.
 
Als dit u aanspreekt, zijn er een aantal dingen die u kunt doen. Ten eerste: verken! Dit kan heel simpel beginnen: als u nog niet op een ROC bent uitgenodigd, nodig uzelf uit. Als u nog niet direct met een ROC samenwerkt, zoek die samenwerking dan op! Door bijvoorbeeld stages of leerwerkplekken aan te bieden, kunt u ervaring opdoen met praktisch geschoolden. Ook kunnen de studenten kostbare werkervaring opdoen en hun talenten aan u presenteren.

Staat talent überhaupt centraal in uw sollicitatie-aanpak? Dat kan anders! Bij het werven en selecteren van nieuwe werknemers focussen op vaardigheden in plaats van enkel op traditionele documenten, zoals cv’s en diploma’s. Een ’Skills-paspoort’, een nieuwe vorm van een CV, kan hierbij helpen, omdat het een compleet beeld geeft van wie iemand is, wat iemand kan en wat iemand wil.

Durf u als werkgever verder te kijken dan alleen kandidaten met de juiste papieren en richt u op de skills die iemand bezit. Dit vergroot de kans op een goede match. Wederom: win-win!

Het lijken misschien kleine stapjes. Maar ze kunnen groot effect hebben. Het kan helpen uw eigen pool van potentiële werknemers te vergroten, u vergroot de arbeidskansen van 50.000 Utrechtse MBO-studenten en draagt bij aan arbeidsmarktkrapte in Utrecht.
Waar wacht u nog op?
 
Chama Aslimani, Lid Young Economic Board Utrecht & Manager ROC Midden Nederland

Michiel Dijkman, Directeur Economic Board Utrecht


 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement