Verhaaltje van NonVerbaaltje

Magazines | Utrecht Business Nr3 2024 | Lees volledige uitgave online

Stel dat iemand tijdens een zakelijk gesprek speeksel aanmaakt terwijl jij het over een belangrijk onderwerp hebt. In jouw enthousiasme zou je door kunnen vertellen. Maar je ziet dat bij je medespreker de mondhoeken vochtig worden, de lippen licht opzwellen en extra wordt geslikt. Het lichaam bereidt zich voor om iets te gaan vertellen. Je kunt door je enthousiasme dit kleine detail over het hoofd zien en onbewuste signalen mislopen. Hoe je deze informatie waarneemt zonder er extra op te hoeven letten, is een kwestie van training.
 
Voor deze tweede techniek is het belangrijk dat je je medespreker goed waarneemt. Het is handig om wanneer er een grote raampartij is, zelf met de rug naar het raam aan een tafel te gaan zitten. De lichtpartij zal jouw gezicht in de schaduw leggen terwijl het licht schijnt op de gespreksgenoot die tegenover je zit.
 
Door de lichtinval kun je spierbewegingen op het gezicht zien en kun je de techniek gezichtsverdeling gemakkelijk toepassen. Je verdeelt het gezicht van je medespreker in drie delen. Het gezicht is het meest beweegbare gedeelte van ons lichaam en geeft veel waardevolle informatie. Je kunt onder meer kenmerken van iemands persoonlijkheid, emoties, voorkeuren en aandachtspunten zien. Ook vallen onbewuste autonome signalen op waaronder pupilvergroting of -verkleining, neusvleugels die open gaan of speekselaanmaak.
 
Techniek gezichtsverdeling
-In de eerste week oefen je op je eigen gezicht. Verdeel wanneer je in de spiegel kijkt jouw gezicht in drie delen. Eerste deel: voorhoofd/wenkbrauwen, deel twee: ogen/neus/wangen en als laatste: mond/kin/nek.
 
-In de tweede en derde week oefen je op iemand die je privé goed kent en elke dag tegenkomt. Probeer zonder oordeel het gezicht in deze drie delen te verdelen en neem alleen de spierbewegingen waar. Om je hierbij te helpen, kun je naar het midden van de neus kijken. Zo train je jezelf om het hele gezicht in één keer waar te nemen in drie delen.
 
-Oefen een maand lang elke dag bij mensen die je in het dagelijks leven tegenkomt. Verdeel zo snel mogelijk hun gezicht in drieën, bijvoorbeeld op straat, in een rij of wanneer je een praatje met iemand maakt.
 
 
Met de technieken verspringen (in de rubriek Verhaaltje van NonVerbaaltje in Utrecht Business 2 2024) en gezichtsverdeling kun je tijdens elk gesprek onbewuste signalen waarnemen.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement