Werkgeversadviseur Vermeer: "niet elke ondernemer is een goede werkgever"

Magazines | Utrecht Business Nr3 2024 | Lees volledige uitgave online

"De arbeidsmarkt is nu al krap maar het wordt alleen maar krapper door de vergrijzing en politieke keuzes,” zegt Pieter Vermeer. Hij werkt bij een project van VNO-NCW en MKB-Nederland waar hij ondernemers adviseert over personeelsvraagstukken en is daarnaast bestuurder van Stichting JobOn. “Je moet anders kijken naar talent en nadenken hoe taken in de toekomst uitgevoerd gaan worden.”

Dankzij partnerships met de provincie Utrecht kan de Utrechtse
non-profitorganisatie JobOn kosteloos een training aanbieden aan mkb-bedrijven. Deze training helpt ondernemers om medewerkers mee te nemen in de digitalisering van werk.

Digitalisering en AI: de toekomst van werk
“De inzet van digitalisering en AI biedt veel kansen,” aldus Vermeer. Hij benadrukt het belang van innovatie in werkprocessen en de rol die technologie kan spelen. “Er zijn heel veel tools. Begin gewoon eens met een taalmodel zoals ChatGPT, organiseer op kantoor een gezamenlijke lunchmeeting om ervaringen te delen over het gebruik. Deel onderling tips over ‘prompten’; dat is het wat voorheen 'googlen' werd genoemd, dus het slim uitvragen van informatie. Geen idee wat het is? Ik laat het je graag zien!”
 
Begin klein
Vermeer heeft vele voorbeelden van slimme AI-toepassingen. “Van beter voorraadbeheer tot het inzetten van chatbots voor klantenservice. Maar het begint al heel simpel, bijvoorbeeld door een vacaturetekst met behulp van ChatGPT inclusiever en aantrekkelijker te maken. Begin klein, en zorg dat je bij blijft qua innovaties. Investeer dus tijd en ga erover in gesprek met collega’s en mede-ondernemers. AI is dé oplossing voor personeelskrapte.”
 
Aandacht voor hr: de sleutel tot succes
“Niet elke ondernemer is een goede werkgever en daarom help ik graag,” zegt Vermeer. Aandacht voor hr is cruciaal: “Het thema moet in elke MT-meeting aandacht krijgen want mensen verdienen aandacht. Zonder team geen bedrijf.” Hij stelt ondernemers de vraag: “Hoeveel uur per week besteed je aan je team en hr-gerelateerde zaken? Dat blijkt vaak schrikbarend weinig en is dan een logische verklaring waarom groei uitblijft.”
Vermeer vindt het geweldig dat VNO-NCW en MKB-Nederland met het project www.nlwerktaanwerk.nl een uitvoeringsorganisatie hebben opgezet om ondernemers echt te ondersteunen. “Natuurlijk is het belangrijk dat ze landelijk lobbywerk verrichten. Maar als adviseur kan ik nu heel concreet ondernemers in de regio Utrecht helpen met personeelsvraagstukken. Per maand help ik 10 tot 20 ondernemers. Daar word ik blij van.”

Belang van employer branding
Vermeer benadrukt het belang van een sterk employer brand. “Werk actief aan je imago als aantrekkelijke werkgever. Anno 2024 is dat belangrijk in een markt met veel concurrentie die talent wil wegkapen. De formule voor succes is aandacht, aandacht en aandacht.”
Hij moedigt ondernemers aan om tijd én middelen te investeren in hun medewerkers. “Uiteindelijk leidt dit tot betere resultaten en een sterkere marktpositie.”


PLAN EEN ADVIESGESPREK
Pieter Vermeer biedt zijn inzichten en expertise aan het netwerk van Zo Utrecht Business waar hij lid van is. Zijn advies helpt ondernemers in Utrecht om de uitdagingen van de huidige arbeidsmarkt het hoofd te bieden en succesvol te blijven innoveren. Meer weten? Plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek met Pieter, ook als er nu geen actueel personeelsvraagstuk is.

 
Meer informatie: jobon.nl en www.nlwerktaanwerk.nl
 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement