Het Dikke Torentje in Eemnes: een hemelse beleving

Magazines | Utrecht Business Nr3 2024 | Lees volledige uitgave online

Die geschiedenis gaat terug tot 1439. “De van oorsprong rooms-katholieke en later hervormde Pieterskerk die in de volksmond Het Dikke Torentje wordt genoemd, overleefde watersnoden en - in 1921 - een brand,” weet Yvonne Claassens-van Beers. Samen met Marleen Vanlaer, Daniël van der Wal en Iris Kikkert vormt zij het team van Het Dikke Torentje, onder de vlag van ONA – The Excitement Engineers.
 
“Begin twintigste eeuw bleek dat koningin-moeder Emma hier anoniem naar de kerk ging. Het kwam aan het licht nadat zij in 1900 te kennen gaf, een deel van de restauratie wel te willen bekostigen. In die periode verkeerde het gebouw in slechte staat.” 
Er zit dus een koninklijk tintje aan Het Dikke Torentje, dat hoog en droog op een dijk staat en fier boven de Eemnesserpolder uit steekt. Die wetenschap geeft een extra lading aan deze toch al zo speciale plek om evenementen te organiseren. In de zevende eeuw van zijn bestaan weet de kerk zich nog altijd te handhaven en schikt zich naar de hedendaagse maatschappij, waarbij hij in zekere zin vasthoudt aan zijn oorspronkelijke functie: mensen bij elkaar brengen en inspireren. Bezinning is van alle tijden en in het jachtige bedrijfsleven van nu actueler dan ooit.

Herinneringen maken
ONA - The Excitement Engineers, greep in 2021 de gelegenheid aan om Het Dikke Torentje te kopen. “Hoewel corona nog heerste, waren we als full-service evenementenorganisatie in het hogere segment klaar voor een volgende stap: eigen locaties met een uniek karakter verwerven,” legt Claassens uit. “Plaatsen waar je herinneringen maakt, die in je geheugen blijven hangen. Hier op deze bijzondere plek in Eemnes voel je direct bij de eerste kennismaking een bepaalde magie die zich niet zomaar laat definiëren. Vandaar dat wij nieuwe klanten eigenlijk altijd eerst hier uitnodigen om de sfeer te proeven, voordat we een offerte uitwerken. Bij de eerste aanblik raak je al verliefd.”
Waar de meeste kerken op den duur ingebed raakten door andere bebouwing bleef Het Dikke Torentje altijd de rand van Eemnes afbakenen. In de rustieke afwerking van het interieur met natuurlijke kleuren en zonder een overdaad aan prikkels, vind je de verbinding met het achterliggende landschap terug. “We hebben die sfeer heel zorgvuldig bepaald. Nota bene midden in Nederland, op steenworp afstand van de snelwegen A1 en A27, onttrek je je hier aan alle hectiek.”

Akoestiek
Er moest wel wat gebeuren aan het interieur voordat Het Dikke Torentje geschikt was voor het organiseren van alle denkbare evenementen. “We kochten het weliswaar in gerestaureerde staat, maar er lagen nog uitdagingen, zoals het realiseren van een goede akoestiek,” vertelt Claassens. “Normaliter galmt het immers in een kerk. Omdat we het authentieke karakter van het gebouw wilden behouden, vonden we het geen optie om grote doeken aan het plafond te hangen. Trouwens, het betreft een rijksmonument en daarmee ben je als eigenaar gebonden aan regelgeving. Uiteindelijk bedachten we samen met het befaamde architectenbureau Kabaz uit Laren een hele mooie toepassing in de vorm van geweven doek met geïntegreerd dempingsmateriaal. Dat hangt zwevend voor de muren en kleedt het interieur heel mooi aan. Op de hoogwaardige licht- en geluidstechniek hebben we onze eigen expertise losgelaten. We kunnen alle denkbare effecten creëren om de beleving onvergetelijk te maken. Regelmatig staan hier bekende artiesten of dj’s op het podium, zowel voor zakelijke gelegenheden als ceremonies. Afgelopen voorjaar is Het Dikke Torentje trouwens uitgeroepen tot beste trouwlocatie van Nederland.”

Suite
Feitelijk praten we over een drieledige accommodatie. Terwijl we rondkijken in ‘het schip’, zegt Claassens: “In theateropstelling kunnen hier 180 mensen plaatsnemen. Bij een feestje loopt dat op tot maximaal 200, afhankelijk van de podiumgrootte. Net zo gemakkelijk bouwen we de ruimte om voor een diner met 120 personen aan lange tafels of tachtig aan ronde tafels.” 
De echte parel van Het Dikke Torentje openbaart zich op de eerste etage, namelijk een exclusieve suite met een fantastisch uitzicht op de Eemnesserpolder. “Ideaal als boardroom, voor private dinings, productpresentaties, zakelijke shoots en het maken van podcasts. Er vinden ook regelmatig opnames voor televisieprogramma’s plaats.”
Het buitenterras ligt er in de lente- en zomermaanden fraai en uitnodigend bij, terwijl het ook in de donkere periode van het jaar zijn functie weet te behouden. “Dan plaatsen we hier een kas, waarmee we het voor onze gasten behaaglijk maken en tegelijk de verbinding met de groene omgeving leggen. Qua programma kunnen we alle denkbare combinaties maken, bijvoorbeeld een seminar in het schip en een lunch met het gevoel van buiten. Wat zou je zeggen van een productlancering in de kas rond Kerst, terwijl de kerk magisch licht verspreidt?”

Discretie
Volgens Claassens heeft de opdrachtgever Het Dikke Torentje altijd helemaal voor zichzelf. “Je huurt deze locatie exclusief af, waarmee discretie gegarandeerd is terwijl je toch midden in het land zit. Voor gezelschappen die meerdere dagen achtereen willen blijven, werken we samen met enkele uitstekende hotels in de directe omgeving. Rondom de kerk liggen negentig parkeerplekken en er bevindt zich een bushalte direct voor de deur.” 
Met de exploitatie van Het Dikke Torentje in Eemnes richt ONA zich op het hogere segment en daar hoort wat ‘The Excitement Engineers’ betreft een dito servicegraad bij. “Vrijwel niets is onmogelijk. Alles kan, mede dankzij de flexibele opstelling van ons personeel. Gasten mogen altijd op een warme, hartelijke ontvangst rekenen. En we zorgen voor catering op niveau, of het nu om een Live Cooking-barbecue of het inschakelen van een sterrenchef gaat. Het culinaire aspect vinden wij heel belangrijk.” 

Mogen we bij deze unieke evenementenlocatie in ’t Gooi van een hemelse beleving spreken?

Meer informatie: www.hetdikketorentje.eu

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement