Utrecht Science Week: spotlight op innovatie, onderzoek en samenwerking

Magazines | Utrecht Business Nr3 2024 | Lees volledige uitgave online

Actuele thema’s
Tijdens de Utrecht Science Week krijgt iedereen een unieke kans om kennis te maken met wetenschap en innovatie in Utrecht. “Het biedt een gevarieerd programma met onder meer lezingen, dialoogsessies, paneldiscussies, kennismarkten en meer,” aldus Jan Henk van der Velden, directeur-bestuurder van Stichting Utrecht Science Park. “Over actuele thema’s als preventieve gezondheidszorg, klimaatverandering, proefdiervrije innovatie, maatschappelijk verantwoord onderzoek en regeneratieve geneeskunde. Onderwerpen waar op het Utrecht Science Park dagelijks met vereende krachten én met hart en ziel aan wordt gewerkt door kennisinstellingen, onderzoeksinstituten en research & development (R&D)-bedrijven.”
 
Verschillende doelgroepen
De Utrecht Science Week is interessant voor medewerkers en studenten op het Utrecht Science Park, maar zeker ook voor professionals en inwoners uit de gehele regio of het land. Zo is er een publieksevent “Ziekenhuis van de Toekomst” waar het UMC Utrecht laat zien hoe je eigen cellen in de toekomst als medicijn ingezet kunnen worden. Van der Velden: “Het laat zien dat we in Utrecht voorop lopen op het gebied van ‘regeneratieve geneeskunde’, zoals dat wordt genoemd.”
 
Ook is er een programmaonderdeel waarin biotechbedrijf Genmab vertelt hoe de labs en gezondheidszorg van de toekomst eruit zien. “Je kunt daar ontdekken hoe automatisering, digitale transformatie en Artificial Intelligence (AI) een revolutie teweegbrengen. Daarnaast wordt verteld hoe onderwijsinstellingen zich ontwikkelen om de volgende generatie wetenschappers en professionals in de gezondheidszorg op te leiden. Er is ook een banenmarkt aan gekoppeld.”
 
Tevens wordt er tijdens de Utrecht Science Week in samenwerking met de Gemeente Utrecht en ROM Utrecht Region een “U-Forward Breakfast” georganiseerd. “Dit is gericht op ondernemers in de life-sciences & health-sector; zij ontmoeten elkaar en wisselen kennis uit.”
 
De Utrecht Science Week wordt in het weekend van 5 en 6 oktober afgesloten met het jaarlijks terugkerende “Weekend van de Wetenschap”, gericht op gezinnen met kinderen. Utrecht Science Park is dit jaar een zogenaamde ‘hotspot’ waar maar liefst acht organisaties de deuren open zetten en zeer leuke activiteiten hebben bedacht om de bezoekers kennis te laten maken met verschillende aspecten van wetenschap.
 
Groei in bedrijven en banen
Tijdens de Utrecht Science Week komt heel mooi tot uiting hoe uniek de kennisconcentratie op het Utrecht Science Park en de satellietlocaties in Bilthoven en Zeist is. Met 30.000 werknemers en 55.000 studenten is dit het grootste science park van Nederland. “Alle kennisinstellingen, onderzoeksinstituten en R&D-bedrijven zitten op loopafstand van elkaar, wat de samenwerking makkelijker maakt,” benadrukt Van der Velden. “Ze kunnen gebruik maken van elkaars expertise. Voor R&D-bedrijven is dat vaak een doorslaggevende factor om zich op het Utrecht Science Park te vestigen. We zien de afgelopen tijd een flinke groei in het aantal bedrijven en daarmee het aantal banen op het Utrecht Science Park. Vanaf 2017 is het aantal arbeidsplaatsen bij bedrijven met 75% gegroeid. Ook zien we dat startups zich graag vestigen op het Utrecht Science Park, mede door het sterke ecosysteem en de aanwezigheid van een partij als UtrechtInc. UtrechtInc staat in de mondiale top-10 van universitaire startup incubators op het gebied van gezondheid, duurzaamheid, onderwijs en kunstmatige intelligentie. Deze startups worden opgericht door lokale onderzoekers, artsen, studenten en ondernemers en hebben op het Utrecht Science Park de mogelijkheid om verder door te groeien.”
 
Utrecht Science Park Zeist
Een belangrijke ontwikkeling voor bedrijven is ook de recente toevoeging van Utrecht Science Park Zeist als satellietlocatie van Utrecht Science Park. “Naast Utrecht Science Park Bilthoven vormt het de tweede formele satellietlocatie van Utrecht Science Park,” aldus Van der Velden. “Utrecht Science Park Zeist is gevestigd op de voormalige TNO-locatie met labs en kantoren aan de Utrechtseweg. Op het terrein huren inmiddels al verschillende vernieuwende bedrijven ruimtes, zoals Genmab, TNO, ICAT, Scinus Cell Expansion Netherlands, Demcon en Holland Innovative.”
 
Utrecht Science Park Bilthoven
Ook op de reeds bestaande satellietlocatie, Utrecht Science Park Bilthoven, zijn mooie ontwikkelingen gaande. “Denk aan de realisatie van het moderne laboratorium/kantoorgebouw Impetus en de ontwikkeling van een zogenaamd ‘pandemic preparedness centrum’ door Bilthoven Biologicals. In het geval van toekomstige pandemieën kunnen daar snel vaccins geproduceerd worden.”
 
Verbinding met stad, regio en land
Het Utrecht Science Park draagt met de enorme kennisconcentratie, innovatiekracht en onderzoek natuurlijk nadrukkelijk bij aan de missie van de Utrechtse regio “Heart of Health”. Van der Velden: “Er worden veel verbindingen gelegd met organisaties en partijen in de stad en regio om het ecosysteem verder te versterken en te zorgen dat we als regio verder kunnen groeien. Hiervoor is ook blijvende steun vanuit Provincie en Den Haag noodzakelijk. Om ook regionale en landelijke bestuurders en topambtenaren te laten zien hoe uniek de samenwerking op het Utrecht Science Park is en welk baanbrekend onderzoek er wordt gedaan, is dit jaar een ‘Walking Dinner’ tijdens de Utrecht Science Week georganiseerd. Dit staat in het teken van ‘Utrecht Cancer’. Door langs diverse toonaangevende organisaties te lopen zoals het UMC Utrecht, Prinses Máxima Centrum, Hubrecht Instituut en Faculteit Diergeneeskunde, laten we de ontwikkelingen zien in de behandeling van en onderzoek naar kanker. De Utrecht Science Week draagt zo ook bij aan een bredere zichtbaarheid dan alleen binnen de stad. Want dat verdient deze unieke plek in Nederland.”
 
Meer informatie: utrechtscienceweek.nl

 
 
 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement