Verhaaltje van NonVerbaaltje

Magazines | Utrecht Business Nr2 2024 | Lees volledige uitgave online

Non-verbale communicatie is meer dan alleen weten wat de betekenissen zijn van een bepaalde beweging. Het is ook zonder oordeel waarnemen. Zien wat er gebeurt, begrijpen waarom het lichaam een bepaalde beweging geeft en vooral de veranderingen van signalen opvangen. In de rubriek Verhaaltje van NonVerbaaltje neem ik je mee in wat achter een beweging schuilgaat. Ook geef ik waarnemingstechnieken om lichaamstaal beter te kunnen observeren.

Snel ademhalen is bijvoorbeeld een uiting van opwinding. Dit kan positieve (bijvoorbeeld euforisch) of negatieve (bijvoorbeeld stress) zijn. Ademen is een automatische reflex en kun je maar moeilijk tegenhouden. Je moet er zelfs moeite voor doen om tijdens opwinding je ademhaling weer terug te brengen in een normaal ritme.

Tijdens een sollicitatie zie je vaak in het begin dat de ademhaling versneld is. Naarmate het gesprek voortduurt en de sollicitant zich op zijn of haar gemak voelt, is de ademhaling weer normaal en constant. 
Wanneer in het gesprek de sollicitant weer versnelt ademhaalt, is juist deze verandering interessant. Waarom versnelt de ademhaling bij dit onderwerp en welke interpretatie van opwinding kun je hier aan koppelen? Wanneer je doorvraagt op het onderwerp waarbij deze verandering plaatsvindt, kun je kijken of het een positieve of een negatieve reactie betreft.

Willen we de ademhaling waarnemen of zelfs het hele lichaam observeren, dan kunnen we onze ogen trainen om deze signalen op te vangen. De meeste oogbewegingen zijn onbewust en schieten in milliseconden, met korte en schokkerige bewegingen, alle kanten op. Onze ogen zijn gemaakt om van kleine stukjes informatie een geheel te vormen. Om dat geheel te maken, moeten je ogen verspringen van detail naar detail. Dat kunnen ze razendsnel, zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Deze oogbewegingen bootsen we na in de techniek verspringen door expres sprongetjes met je ogen te maken. Daardoor leer je je ogen onbewust om naar meer details te kijken.

Techniek verspringen
-1e week drie keer per dag: tel met je ogen bijvoorbeeld de boeken in een boekenkast, voorwerpen op een tafel, ramen in een gebouw et cetera. Laat je ogen bewust (en daardoor vertraagt) verspringen over voorwerpen. Hierdoor leren je ogen meer opnemen.
-2e en 3e week elke dag in een privésetting: je ogen laten verspringen over kleine details van je gesprekspartner die je kunt waarnemen (wenkbrauwen, ogen, oren, kin, schouders et cetera) zonder een oordeel te vellen. Dit doe je zo vaak mogelijk.

Als verspringen een automatisme is geworden dan kun je het in elk gesprek toepassen. Zelfs bij gesprekken waarbij je afgeleid of moe bent, vang je onbewust meer non-verbale signalen op. Je zult merken dat je de ademhaling van iemand waarneemt en daardoor veranderingen in emotie opvangt, nog voordat deze geuit worden.
 
www.nonverbaaltje.nl
info@nonverbaaltje.nl
 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement