Wae geeft afval een nieuwe betekenis

Magazines | Utrecht Business Nr2 2024 | Lees volledige uitgave online

Wat in 2017 begon in de huiskamer van Tynke van den Heuvel groeide door naar een antikraakpand in het voormalig Pieter Baan Centrum. Vorig jaar volgde de verhuizing naar een eigen gebouw met inpandige werkplaats in Bunnik. Daar is alle ruimte voor de missie van Studio Wae: de levenscyclus van afvalstromen verlengen en werkgelegenheid creëren voor iedereen.

“Ons pand is omgetoverd van autoshowroom en sportschool naar een circulair gebouwde broedplaats van ideeën en producten,” vertelt Tynke van den Heuvel. “We gebruikten daarvoor oude deuren en glas van het voormalige Decathlon-gebouw, alle houtafwerking van Buurman Utrecht, roldeuren van Marktplaats en uiteraard onze eigen circulaire bestrating voor de tuin en parkeerplaatsen.”
Inmiddels is het een inspiratieplek voor circulair verbouwen en duurzaam inrichten. Hier zijn niet alleen de producten van Studio Wae te zien maar bijvoorbeeld ook duurzaam meubilair, wandafwerking, decoratie en verlichting.

Positieve waarde
In Europa wordt jaarlijks circa 1,6 miljoen ton aan tapijttegels weggegooid of verbrand door overproductie of weeffouten. Dat moet anders, stelt Wae. “Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich ervan bewust wordt dat afval een positieve waarde kan hebben,” zegt Van den Heuvel. “Door samen te werken met duurzame high-end tapijttegelproducenten verlengen we de levenscyclus van hun producten. Wij verwerken restmaterialen en productieafval van deze pioniers tot modulaire kleden, vloerbedekkingspatronen en akoestische wandpanelen. Daarmee krijgt afval een nieuwe betekenis.”

Create your own Wae 
De ontwerpen met geometrische vormen zijn een hommage aan M.C. Escher.
“Wij beschikken over een voorraad van 30.000 m2 in ruim 500 kleuren. Producten zijn volledig custom made. Klanten bepalen zelf kleurencombinaties, design, vorm en grootte, via een eigen moodboard of een bezoek aan onze showroom. Samen creëren we een uniek kleed of vloerbekleding. Met andere woorden: create your own Wae.”

Circulaire bestrating
Naast circulaire kleden en vloerbekleding heeft Studio Wae de grootste collectie duurzame sierbestrating. “Esthetisch verantwoord en voor 76% vervaardigd van hergebruikte grondstoffen. Daarmee is het de meest circulaire buitentegel van Nederland,” stelt Van den Heuvel.
De grondstoffen worden verkregen door middel van Urban Mining. Hierbij worden oude bestrating en materialen van sloopklare gebouwen in verschillende fracties gebroken en weer ingezet in het productieproces van nieuw beton. “Wae heeft de eerste circulaire waterdoorlatende tegel ontwikkeld. Die kan opgevuld worden met gras, olivijn, grind, perziksteen of beloopbare kruiden. De open structuur van de tegel maakt infiltratie en afwatering van regenwater mogelijk. Met een percentage van 40,3% is de waterdoorlatendheid zeer hoog. En meer water in de bodem zorgt voor een gezonde buitenruimte.”
           
Toekomst opbouwen
Impact maken doet Studio Wae niet alleen in grondstoffenhergebruik maar ook bij haar medewerkers. “De productie van de tapijtcollectie vindt plaats in de eigen werkplaats in Bunnik. Alle medewerkers – veelal voormalig vluchtelingen – hadden een afstand tot de arbeidsmarkt. Studio Wae helpt hen met opleidingen en de dagelijkse obstakels zoals e-mails met de woningbouwvereniging en tandartsafspraken. Inmiddels is iedereen in vaste dienst. Zo geven wij onze mensen een solide basis en kunnen ze hier echt een toekomst opbouwen.”

DUURZAME IMPACT
Per vierkante meter vloerkleed creëert Wae een impact van 64,6 kg aan 
CO2-reductie en 9,24 kg aan hergebruik van grondstoffen. Per vierkante meter Cityscape-buitentegels wordt 5,7 kg aan CO2-uitstoot en 108,08 kg aan grondstoffenwinning bespaard.


Bekijk de meest recente impactcijfers op studiowae.nl.
 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement