Linksight ontwikkelt platform voor data-inzicht

Magazines | Utrecht Business Nr2 2024 | Lees volledige uitgave online

Om cliëntgerichter te kunnen werken en de efficiëntie te bewaken, moet de zorgsector in staat zijn om te sturen op data. Alleen… hoe verkrijg je de juiste inzichten, zonder dat de privacy van mensen in het gedrang komt? Linksight ontwikkelde unieke software die partijen in staat stelt deze op een discrete wijze en conform strikte afspraken te verkrijgen, zonder de onderliggende privacygevoelige data te delen. Rabobank verstrekte hiervoor, mede op grond van maatschappelijke betrokkenheid, een Innovatielening. 

Tekst: Aart van der Haagen
Fotografie: Linksight


“Feitelijk ontstond dit project toen mijn compagnon Maarten Everts en ik nog bij TNO op de ICT-ontwikkelafdeling werkten,” vertelt Martine van de Gaar, co-founder en CEO van Linksight, gevestigd in Utrecht. “We hadden intussen een samenwerking gevonden met zorgverzekeraar CZ, het CBS en het Zuiderland-ziekenhuis met locaties in Zuid-Limburg. Op een bepaald moment voelden we dat we voor een doorbraak stonden op het gebied van AVG-proof data verzamelen binnen de zorgsector. Drie jaar geleden besloten we een eigen bedrijf op te richten en kregen we na een omvangrijk validatietraject het predicaat TNO spin-off bedrijf. Waar het op neerkomt, is dat we organisaties ondersteunen die gezamenlijk inzichten willen vergaren uit elkaars data, zonder dat de gevoelige onderliggende data gedeeld worden. Hoe we dat voor elkaar krijgen? Met behulp van cryptografie oftewel het versleutelen van bestanden. De betrokken partijen spreken af welk onderwerp zij willen onderzoeken, wat voor type data zij daarvoor nodig hebben, wat het beoogde eindresultaat wordt, welke analyses zij uitvoeren en hoe groot de anonimiteitsset is, zeg maar de representatieve afvaardiging van de doelgroep. Zij krijgen de beschikking over onze software die ervoor zorgt dat op alle locaties de data versleuteld wordt en daar ook de analyses plaatsvinden. Zelfs voor ons van Linksight zijn deze niet inzichtelijk. Pas wanneer alle partijen bevestigen dat deze gegevens voldoen aan de regels worden ze ontcijferd.”

Wachtlijst
Enkele voorbeelden maken het tastbaarder. Van de Gaar: “Neem de ouderenzorg. Hoeveel mensen staan in een bepaalde regio op de wachtlijst en hoe zuiver is die informatie? Het gebeurt soms dat iemand zich meervoudig inschrijft. Wat gebeurt er vervolgens met de cliënten? Wat voor zorg nemen zij af tijdens het wachten? Ze willen gezien en gehoord worden en gaan het op een andere plek zoeken. Dergelijke problematiek speelt ook in de jeugdzorg en de geestelijke gezondheidszorg. Overal rijzen vragen en niemand heeft de precieze antwoorden. De inzichten die samenwerkende partijen met onze software genereren, brengen de feiten op tafel. In het genoemde voorbeeld kunnen zij dan gaan kijken hoe de behoeften op een andere manier in te vullen zijn. Zo ook in een concrete praktijksituatie in het oosten des lands, waar bleek dat ouderen relatief vaak op de eerste hulp terechtkomen. Dan begin je al met de vraag: hoe definieer je ouder, qua leeftijdsgrens? In wat voor woon- en leefsituatie zitten deze mensen? Binnen het project werden interessante ontdekkingen gedaan, zoals het feit dat zij significant vaker de huisarts contacteren. Op basis van zulke cijfers kunnen de partijen met elkaar bespreken en uitzoeken hoe zo’n uitdaging binnen de zorgsector op te lossen valt. Algemeen geldt immers: hoe verder in de keten, hoe duurder het wordt.”

Over vijf jaar mainstream
Bescherming van persoonsgegevens is heilig en juist daarin onderscheidt de slimme software van Linksight zich. Daarbij zijn de gebruikers toch in staat om in coöperatief verband waardevolle data op te halen en daarmee maatschappelijke belangen te dienen. Kortom, een doorbraak in een ogenschijnlijk spanningsveld, al ging daar volgens Van de Gaar wel meer dan 10.000 uur ontwikkelingswerk aan vooraf, met een navenant kostenplaatje. Dat zorgde voor een grote financiersbehoefte. “Gelukkig konden we een beroep doen op een aantal investeerders en op subsidiemogelijkheden, zowel lokaal, nationaal als internationaal. Via een tip leerde ik de Rabobank Innovatielening kennen, die ons meer armslag heeft gegeven om Linksight verder te ontwikkelen. Het contact verliep heel plezierig, moet ik zeggen. Je merkt dat de processen heel gestroomlijnd verlopen en dat je overal tijdig en duidelijk over geïnformeerd wordt, terwijl je toch een persoonlijke benadering en een bepaalde toegankelijkheid ervaart. Dat past bij het lokale karakter van deze bank.” 
Mede dankzij deze support kan Linksight zich met een team van inmiddels zeven mensen opmaken voor de toekomst. “We hopen dat ons Linksight-platform over vijf jaar mainstream zal zijn. Niet alleen in Nederland, maar ook elders in Europa, hetgeen waardevolle internationale inzichten zal opleveren. Alles met respect voor de privacy.”

De Innovatielening
Jeroen Ekkel, start & scale up banker bij Rabobank voor de regio’s Utrecht en Gelderland-Zuid, licht de Innovatielening toe. “Als bank kijken wij verder dan alleen risicocalculatie. We beoordelen een bedrijf dat een Innovatielening aanvraagt op het team, het product, de markt, het businessmodel, de financiën en nemen het ‘Rabobank-alignment’ in ogenschouw: raakvlakken met onze kernwaarden, namelijk duurzaam ondernemen, diversiteit, inclusiviteit en klimaattransitie. Het betreft een achtergestelde lening ter hoogte van minimaal 25.000 en maximaal 150.000 euro, aflossingsvrij voor de eerste twee jaar. Deze verstrekken we uitsluitend aan startups, dus startende ondernemingen met een innovatief karakter. Dat gebeurt in een fase waarin het bedrijf nog geen omzet binnenhaalt, hooguit vanuit een pilot. De bank vraagt geen aanvullende zekerheden en daarmee praat je dus over een vorm van risicokapitaal. Daarbij kijken we wel naar de ‘technical readiness’, die minimaal vijf op een schaal van negen moet bedragen. Kortom, het product bevindt zich ongeveer halverwege de ontwikkelingsfase. Bovendien moet er een concreet vooruitzicht zijn op betalende klanten.”

Bij de financieringsaanvraag van Linksight zag Ekkel direct raakvlakken met de maatschappelijke betrokkenheid van Rabobank. “Gezien de toenemende vergrijzing en de krapte op de arbeidsmarkt vinden we technologische ontwikkelingen die processen digitaliseren interessant. Zeker in de zo belangrijke zorgsector, die handen tekortkomt.” Belangrijke aspecten, maar de IFR*-commissie die de casus beoordeelde, plaatste er in eerste instantie wel kanttekeningen bij. “Onze marktexperts vroegen zich af of Linksight voldoende voet aan wal zou krijgen in een relatief behoudende sector, die erom bekend staat niet te grote risico’s te willen nemen. Reden voor mij om Martine van de Gaar te begeleiden in aanloop naar een tweede pitch, met een uitgebreidere financiële onderbouwing en een sterke omschrijving van de USP’s. Op grond daarvan werd de aanvraag in april jongstleden goedgekeurd. Wij denken echt dat Linksight iets interessants aan het bouwen is.”


* Innovatie Fonds Rabobank

Meer informatie:
 
www.linksight.nl
www.rabobank.nl/bedrijven/startups-en-scale-ups
 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement