EURES partner in Europese werving

Magazines | Utrecht Business Nr2 2024 | Lees volledige uitgave online

Waarom een column in dit blad voor ondernemers en professionals uit Utrecht en omgeving? Utrecht is een internationale stad met nog veel meer potentie. Het is een aantrekkelijke en centraal gelegen stad. En steeds meer bewoners, bezoekers en werkgevers kiezen voor vestiging of uitbreiding in onze regio. Utrecht heeft een goed opgeleide beroepsbevolking en samen werken we volop aan een groene, gezonde en slimme economie.

Toch worden ook wij in toenemende mate geconfronteerd met demografische veranderingen: een snel vergrijzende bevolking en lage geboortecijfers. Naar verwachting zullen gepensioneerden tegen 2050 ongeveer een derde van de EU-bevolking uitmaken. Dit zal uiteraard gevolgen hebben voor onder andere de ontwikkeling van ons bedrijfsleven. De vraag naar passende werknemers wordt alleen maar groter.

Om deze uitdagingen aan te pakken, moedigt de Europese Unie legale migratie aan. Hiermee vullen we tekorten in allerlei sectoren aan, voegen we ontbrekende vaardigheden toe en wordt de economische groei gestimuleerd.

EURES is een samenwerkingsnetwerk dat is opgezet om het vrije verkeer van werknemers tussen de 27 EU-lidstaten, Zwitserland, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen te vergemakkelijken. In alle landen zijn er partners zoals openbare en particuliere diensten voor arbeidsvoorziening, vakbonden, werkgeversorganisaties, scholen en universiteiten. 

Naast advies en verbinding zijn er ook Europese subsidies beschikbaar om ondernemers en jobseekers uit andere landen te ondersteunen. Denk hierbij aan een relocation-vergoeding, een taalcursus of een vergoeding voor de reiskosten van een sollicitatiegesprek. Dit alles is maatwerk en ook daarin ondersteunt EURES graag.

Voor ondernemers en HR-professionals ben ik aanspreekpunt in de regio Utrecht. Wanneer er plannen zijn voor Europese werving of een toekomstvisie voor uw organisatie wordt bepaald, ben ik graag van dienst om u in het netwerk te introduceren. Uiteraard is EURES Nederland ook beschikbaar voor het verstrekken van specifieke informatie over landen en/of sectoren. De dienstverlening is kosteloos. Stimulatie van arbeidsmigratie is ons eerste doel.

Kim Smits

UWV EURES
Stadsplateau 1 Utrecht (Stadskantoor)
06 46 20 16 82
kim.smits@uwv.nl" rel="nofollow" target="_blank">kim.smits@uwv.nl
www.werk.nl/eures

 

EURES staat voor European Employment Services, een non-commerciële organisatie die werkgevers en werkzoekenden in Europa bij elkaar brengt.
Dit initiatief van de Europese Commissie is sinds 1993 actief.
EURES Nederland bestaat uit zestien deelnemende publieke en private partijen waarvan UWV de grootste is. 



 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement