Studentenconsultants van UniPartners: actuele kennis en een frisse blik

Magazines | Utrecht Business Nr2 2024 | Lees volledige uitgave online

Studentenconsultants van UniPartners Utrecht

Actuele kennis en een frisse blik

UniPartners Utrecht is een non-profit studentenconsultancybureau dat gelieerd is aan de Universiteit Utrecht. Het bureau voorziet professionele organisaties van academisch advies door inzet van de actuele kennis en frisse blik van studenten.

UniPartners Utrecht is onderdeel van het lan-delijke UniPartners-netwerk. In 1987 werd de eerste UniPartners-vestiging opgericht door studenten in Eindhoven met een tweeledig doel: enerzijds het overbrengen van actuele academische kennis naar het bedrijfsleven, anderzijds het bieden van relevante praktijk-ervaring aan studenten in de vorm van een bijbaan.

Door het enorme succes in Eindhoven groeide het UniPartners-netwerk uit tot een landelijk fenomeen met vestigingen in twaalf studentensteden. Iedere studentenstad heeft unieke opleidingsrichtingen en academische accenten, waardoor vrijwel alle sectoren van het bedrijfsleven vertegenwoordigd zijn bij UniPartners.

Het bestuur van UniPartners Utrecht: van links naar rechts Machteld van Hagen, Luuk de Ruiter, Julia Wolters, Bram Jansen, Lea Goedegebure, Maarten de Ruijter, Annemijn Adriaansens en Mats van Raan

BEDRIJFSADVIES

Gemotiveerd en ambitieus

In 2006 werd UniPartners Utrecht opgericht en kende direct succes. UniPartners Utrecht wordt geleid door een studentenbestuur van-uit een kantoor op het Utrecht Science Park aan het Princetonplein. Dit bestuur bestaat uit acht (eind) bachelor- en masterstuden-ten die zich een jaar lang vrijwillig inzetten voor het runnen van de onderneming. Deze studenten combineren het parttime bestuursjaar met hun studie, vari?rend van Bedrijfskunde, Organisatiewetenschappen en Economie tot de relatief nieuwe studie Global Sustainability. Dankzij deze diverse weten-schappelijke achtergronden beschikt het bestuur over brede actuele kennis waardoor uiteenlopende adviesvragen en projecten succesvol kunnen worden uitgevoerd. Omdat het bestuur jaarlijks zijn opvolgers kiest, be-staat het telkens uit gemotiveerde en ambiti-euze studenten. Hierbij wordt er ook op gelet dat studenten van nieuwe opleidingen en studieprogramma's vertegenwoordigd zijn.

Aan de slag

Doelstelling van UniPartners is om orga-nisaties te ondersteunen bij diverse vraag-stukken. Vaak ontbreekt binnen bedrijven de kennis of tijd om kwesties grondig te on-derzoeken. UniPartners kan snel en relatief goedkoop een oplossing bieden. Een bedrijf komt met een vraagstuk, waarna een bezoek volgt om het probleem of de vraag gedetail-leerd in kaart te brengen. Vervolgens zoekt UniPartners ??n of meer studenten met de juiste achtergrond om hiermee aan de slag te gaan. Bij een goede match met de organisa-tie start het project met een kick-off waarbij de opdrachtgever(s), de student en twee bestuursleden van UniPartners aanwezig

zijn. De studentconsultant werkt vervolgens grotendeels zelfstandig op uurbasis, op het kantoor van het bedrijf, vanuit huis of in een hybride vorm, afhankelijk van de wensen van het bedrijf.

Verwachtingen en haalbaarheid bewaken

Gedurende het adviesproject neemt het bestuur van UniPartners Utrecht het pro-jectmanagement op zich. Een bestuurslid onderhoudt regelmatig contact met de opdrachtgever, terwijl een ander bestuurslid de studentconsultant begeleidt. Door deze informatie-uitwisseling wordt het projectma-nagement optimaal uitgevoerd. UniPartners organiseert ook een tussenevaluatie met alle betrokken partijen om tussentijdse bevindin-gen te bespreken. Zo liggen de verwachtin-gen van opdrachtgever en studentconsultant op ??n lijn en wordt de haalbaarheid van het project binnen de gestelde tijd bewaakt. Bovendien wordt het bedrijf ontlast; zij heb-ben geen omkijken naar het project.

Gevarieerde adviesprojecten

De onderwerpen van de adviesprojecten vari?ren sterk. Zo heeft een studentconsul-tant voor een zonnepanelenorganisatie een model ontworpen om hun carbon footprint nauwkeurig in kaart te brengen. UniPartners voert dergelijke projecten steeds vaker uit voor middelgrote bedrijven die zich door groeiende wet- en regelgeving in toene-mende mate moeten committeren aan ESG-richtlijnen. Daarnaast ontwikkelt een studentconsultant momenteel een optimaler duurzaamheidsbeleid voor een grote vereni-ging binnen de technologiesector.

Naast adviezen omtrent duurzaamheid doet

UniPartners ook aanbevelingen over het effici?nt inzetten van kunstmatige intelligen-tie en blockchaintechnologie, bijvoorbeeld aan accountancykantoren. Tevens worden regelmatig concurrentie-, marketing- en brandingonderzoeken uitgevoerd bij zowel kleine als grote bedrijven. Zo onderzoekt een communicatiestudent momenteel hoe de naamsbekendheid van een vooraanstaand letselschadebedrijf onder geneeskunde-studenten kan worden vergroot, zodat het meer young professionals uit deze sector kan aantrekken.

Alles is mogelijk

Uit deze voorbeelden blijkt dat UniPartners klaarstaat voor allerlei soorten bedrijven, van eenmanszaken en mkb tot grote onderne-mingen in diverse sectoren. UniPartners Utrecht biedt oplossingen voor vragen van uiteenlopende aard en verschillende gra-daties van complexiteit. Projecten kunnen zowel kortdurend zijn met bijvoorbeeld een looptijd van acht weken als langdurig, vari?-rend van enkele maanden tot een jaar. Alles is mogelijk.

Kennismaking

UniPartners Utrecht maakt graag kennis met nieuwe organisaties en professionals uit het bedrijfsleven. De studenten staan ervoor open om idee?n en inzichten uit te wisselen. Of het nu een vraagstuk is dat om een frisse blik vraagt of bedrijven die meer willen we-ten over wat de organisatie doet, UniPartners staat klaar om samen te verkennen hoe beide partijen elkaar kunnen versterken.

Meer weten? UniPartners Utrecht, 06-49881708 of utrecht@unipartners.nl

Nationaal trainingsweekend met het landelijk UniPartners-netwerk.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement