Studenten HU brengen digitale tweeling van Utrecht tot leven

Magazines | Utrecht Business Nr2 2024 | Lees volledige uitgave online

Binnen de lectoraten van Hogeschool Utrecht (HU) wordt veel toegepast wetenschappelijk onderzoek gedaan. Bijvoorbeeld binnen het Digital Twins Lab, dat in 2020 samen met de provincie Utrecht is opgericht. In het lab onderzoeken studenten onder meer hoe de provincie digital twin-technologie kan inzetten om tot duurzame besluitvorming rondom gebiedsontwikkeling te komen. 

Bij gebiedsontwikkeling weegt de provincie vrijwel altijd verschillende opties af, maar dit gebeurt nog regelmatig met op zichzelf staande documenten of een printje met tekeningen erop. Dit kan resulteren in een statisch en onvolledig beeld van de impact van een plan. Koen Smit, coördinator Digital Twin Lab: “De digital twin-technologie verbetert dat proces enorm. Je kunt het betreffende gebied in 3D bekijken en de status quo in cijfers uitdrukken: luchtkwaliteit, geluidshinder, reukoverlast, leefbaarheid, grondwater en allerlei andere variabelen. Vervolgens kun je elke optie voor gebiedsontwikkeling digitaal simuleren en aflezen welke waarden dat oplevert.” 
Rob Peters van de Provincie Utrecht vult aan: “Wat we concreet gemaakt hebben, is een digitale versie van de toekomstige Cartesius-woonwijk waarin alle data zichtbaar worden: fijnstof, stikstof, verkeersstromen, hittestress en hoe die elkaar beïnvloeden.”

Versnippering tegengaan
De realiteit van een digital twin brengt ook uitdagingen met zich mee. Koen Smit legt uit: “Diverse gemeenten in de Utrechtse regio bouwen al een poosje aan hun eigen twin. Het digitale landschap raakt versnipperd. Daarnaast heeft ook het waterschap een hoop data beschikbaar, net zoals het Kabels en Leidingen Informatie Centrum (KLIC) van het Kadaster. En er bevinden zich steeds meer sensoren in de openbare ruimte. Al die data worden op hun eigen plek door hun eigen eigenaar verwerkt. Om de versnippering tegen te gaan, werken HU-studenten in het Digital Twins Lab HU aan een technische verbinding van al deze databronnen.” 

Data-snapshot
Naast de technische uitdagingen zijn er ook juridische en ethische overwegingen. “Omdat de situatie in de digital twin continu verandert, is het lastig beslissingen uit het verleden juridisch te verantwoorden. Je wilt kunnen aantonen op basis van welke gegevens een bepaalde keuze is gemaakt. HU-studenten buigen zich nu over dat vraagstuk. Ze willen het mogelijk maken om van een gebied een data-snapshot te bevriezen en te exporteren,” aldus Smit. 

Drie lectoraten
Rob Peters: “Een van de redenen waarom prototyping voor ons zo veel makkelijker gaat met een hogeschool dan bijvoorbeeld met een commercieel bureau, is dat als je vijf studenten rond de tafel zet, ze de tools pakken die ze kunnen krijgen en net zolang doorgaan tot het werkt. Bovendien zijn er drie lectoraten bij dit project betrokken in de deelgebieden bouw, gezondheid en ICT. Die werelden moeten met elkaar praten en elkaar niet als concurrent zien. De hogeschool is een prima plek om die werelden bij elkaar te brengen.”

Hoger plan
Nieuwsgierig geworden? Je kunt de Utrechtse digital twin zelf bekijken op 3d.utrecht.nl. Met de inzet van de getalenteerde studenten van de HU is Utrecht goed op weg om een voorbeeld te worden van hoe technologie en creativiteit gebiedsontwikkeling naar een hoger plan kunnen tillen. 

Meer weten over samenwerken met de HU? Neem dan contact op met partnermanager Eric van der Voort (eric.vandervoort@hu.nl).

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement