Vind je stem bij Spreken voor publiek

Magazines | Utrecht Business Nr2 2024 | Lees volledige uitgave online

Wanneer je binnenkomt in de trainingsruimte van Spreken voor publiek, zie je ‘m direct staan. De microfoon. Op het podium, wachtend in de standaard, totdat iemand een verhaal komt vertellen. Veel mensen schrikken een beetje als ze binnenkomen. “Moet ik daar straks gaan staan?”. Niet gek. Want op het podium staan, is voor iedereen spannend. Oók voor mensen die het dagelijks doen.

Spreken voor publiek is een trainings- en sprekersbureau waarin het podium centraal staat. Oprichter Huibert-Jan van Roest stond in zijn carrière in verschillende hoedanigheden voor de groep. Als debater, als stand-upcomedian én als advocaat in de rechtbank. Hij ontdekte dat je steeds weer nieuwe vaardigheden bijleert als je voor de groep staat. Dingen als verhalen vertellen, logische verbanden leggen, en publieksinteractie aangaan. Al deze vaardigheden komen aan bod in de verschillende trainingen van Spreken voor publiek, die inmiddels worden gegeven door negen trainers. Ze zijn afkomstig uit de theaterwereld, zoals cabaretier Pieter Jouke, en het bedrijfsleven, zoals leiderschapstrainer Wilfred Prins.

Patronen en voorkeuren
In de trainingen van Spreken voor publiek gaat het al lang niet meer alleen over spreken zelf. Wanneer je het podium opstapt, worden er allerlei patronen zichtbaar. Lukt het je om jezelf stevig neer te zetten? Of kruip je liever weg? Vertel je makkelijk persoonlijke verhalen of wordt het al gauw heel technisch? Iedereen heeft zo zijn voorkeuren. Dat is helemaal niet erg – zo vinden ze bij Spreken voor publiek – maar het is wel vaak een begin voor een goed gesprek. Over de verhalen die je jezelf en anderen vertelt, over hoe je jezelf wilt neerzetten, en over waar je naartoe wilt in je persoonlijke of professionele leven.

Tools en technieken
Het trainingsbureau biedt een breed scala aan diensten aan, variërend van spreektrainingen en leiderschapsontwikkeling tot gespreksleiders voor evenementen. De missie is duidelijk: mensen helpen om met vertrouwen en overtuiging voor een publiek te spreken, ongeacht de context of het publiek. Of het nu gaat om een grote zakelijke presentatie, een belangrijk netwerkgesprek of een inspirerende toespraak, Spreken voor publiek biedt de tools en technieken die nodig zijn om succesvol te zijn.

Holistische benadering
Wat Spreken voor publiek onderscheidt, is hun holistische benadering van spreken. Ze kijken niet alleen naar de technische aspecten van spreken zoals stemgebruik en lichaamstaal, maar ook naar de onderliggende psychologische en emotionele factoren die van invloed kunnen zijn op hoe iemand zich presenteert. Dit betekent dat deelnemers niet alleen leren hoe ze beter kunnen spreken, maar ook hoe ze meer zelfvertrouwen kunnen opbouwen en effectiever kunnen communiceren in alle aspecten van hun leven.

Workshop in Parc Broekhuizen
Een van de hoogtepunten van Spreken voor publiek dit jaar was de workshop tijdens het evenement ‘Women & Business’ in Parc Broekhuizen. Deze prestigieuze locatie biedt de perfecte setting voor een inspirerende en transformerende ervaring. Dit jaar gaf spreektrainer Marieke de Rooij namens Spreken voor publiek een presentatieworkshop met de titel: ‘Jij hebt wat te zeggen, zorg dat mensen luisteren’. Het doel van deze workshop was om de deelnemers te laten ervaren hoe ze hun boodschap ook echt kunnen laten aankomen bij hun publiek. De workshop bestond uit drie essentiële onderdelen: ‘stemkracht en ademhaling’, ‘houding en lichaamstaal’ en ‘woordkeus en taalgebruik’.

Het podium pakken
In de training liet Marieke de aanwezige deelnemers ervaren hoeveel verschil het maakt wanneer je vanuit een bewuste ademhaling en een sterke lichaamshouding spreekt. Een rustige ademhaling zorgt ervoor dat je stem wat lager en krachtiger klinkt. Een korte ademhalingsoefening voorafgaand aan het spreken maakt al een enorm verschil!
Een aantal van de vrouwelijke ondernemers in de zaal ging vervolgens het podium op. Onder leiding van Marieke namen ze hun ruimte in op het podium. Na een paar keer oefenen in het maken van een grootse entree, durfden de enthousiaste deelnemers de stap te maken om volop hun podium te pakken!

Sterker neerzetten
Vervolgens deelde Marieke met de aanwezigen ervaringen over jezelf neerzetten met taalgebruik. Wie krachtige woorden in plaats van afzwakkende woorden gebruikt, slaagt er beter in om zichzelf en de organisatie sterker neer te zetten. De vraag: ‘noem jij je bedrijf weleens ‘een bedrijfje’?’, zorgde voor veel herkenning in de zaal. Een deelnemer zei na afloop: "Ik zette mijzelf en mijn bedrijf onbewust altijd net iets te laag neer. Dankzij de tips in de workshop ga ik dat vanaf nu anders doen."

Partner voor ontwikkeling en groei
Spreken voor publiek is een groeiende onderneming in Utrecht waar je terecht kunt voor al je wensen op het gebied van spreken en ontwikkeling. De trainingen en workshops zijn ideaal voor grote missiegedreven ondernemingen die de ontwikkeling van hun mensen centraal stellen.
De impact van de trainingen van Spreken voor publiek reikt verder dan alleen de deelnemers. Het verbetert de algehele communicatie binnen organisaties, bevordert een cultuur van openheid en vertrouwen, en draagt bij aan de professionele groei van medewerkers. Dit maakt Spreken voor publiek niet alleen een waardevolle partner voor individuele ontwikkeling, maar ook voor de strategische groei van bedrijven.

Voor meer informatie over de trainingen en workshops, bezoek www.sprekenvoorpubliek.nl.
 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement